piątek, 3 lutego 2012

Placek drożdżowy


Na dworze mróz szaleje, a u nas w domu wiosna! Zapach hiacyntów jest zniewalający. Uwielbiam to połączenie świeżości, słodkości, wiosenności... Na dworze może być nawet minus 20 stopni, ale niech świeci słońce. Od razu ciepło wlewa się do serca i chce się żyć. A jeśli do tego zestawu dodamy zapach drożdżowego ciasta, herbatę z nalewką wiśniową, a dla dzieci mleko z miodem... La vita è bella!

Przepis na placek drożdżowy




Składniki:

- 2 jajka
- mąka
- cukier
- wanilia
- 5 dkg drożdży
- 250 g masła
- ¾ szklanki mleka

Rozczyn

Rozpuścić drożdże w ciepłym (nie gorącym) mleku dodać łyżkę cukru, szczyptę soli i tyle mąki, by mieszanina była gęsta jak śmietana. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w kuchence mikrofalowej 3 min., ma minimalnej mocy).

Ciasto




Ubić jajka z ½ szklanki cukru, dodać rozczyn, roztopione 125 g masła i tyle mąki ile „uciągnie” mikser. Odstawić do wyrośnięcia.



Kruszonka

Roztopić 125 g masła i wymieszać z ¾ szklanki cukru i ¾ szklanki mąki oraz wanilią.





Nałożyć ciasto na prostokątną blachę (można posypać sezonowymi owocami lub rozmrożonymi), posypać  kruszonką i wstawić do piekarnika na 20 min., temp. 50 st. C (termoobieg) do ponownego wyrośnięcia.

Piec w temp. 175 st. C (termoobieg) ok. 25 min.