niedziela, 28 października 2012

Jabłecznik z bezą

 Jabłecznik z bezą czyli "fuki" to ciasto, które od razu przypomina mi smak dzieciństwa i niejedno niedzielne popołudnie, kiedy to moja babcia stawiała przed nami to pyszne połączenie lekko kwaskowych jabłek z wanilią, czekoladą i chrupiącą bezą. Przygotowanie "fuki" jest troszkę pracochłonne, ale efekt przechodzi oczekiwania. 

Składnki:
2,5 szkl. mąki
25 dkg cukru pudru
4 jajka
1 płaska łyżka kakao
  1 proszek do pieczenia
25 dkg masła
cukier waniliowy
1 kg jabłek 


Do mąki dodać 5 dkg cukru pudru, 4 żółtka, masło i proszek do pieczenia i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, do jednego dodać kakao i ponownie zagnieść. Odłożyć ciasto na 15 min. do zamrażalki.


Obrać jabłka i pokroić na ósemki. Ubić pianę z 4 białek z dodatkiem reszty cukru pudru (20 dkg).


Na okrągłej, dużej, nasmarowanej masłem, blasze układać kolejno warstwy. Na sam dół, starte na tarce o grubych oczkach białe ciasto. Następnie ułożyć jabłka i obsypać je cukrem waniliowym. Na jabłka utrzeć ciasto z kakao, a na nie wyłożyć ubite białka. Na wierzchu utrzeć białe ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C, (termoobieg) przez ok. 1 godzinę.

 Smacznego!

poniedziałek, 22 października 2012

Zupa z dyni


W ostatnich latach dynia coraz intensywniej wkracza na nasze stoły. I to nie tylko dlatego, że to tanie warzywo, z którego możemy wyczarować wiele smakołyków. Dynie ma cudny kolor, którego potrzebujemy szczególnie o tej porze roku, a w dodatku jest to świetne źródło witamin z grupy B oraz beta-kartotenu. Odkwasza nasz organizm ponieważ jest zasodotwórcza. Szczególnie polecana małym dzieciom, ale również osobom dbającym o linie, bowiem sprzyja odchudzaniu. 

Zupa z dyni (krem)

2 kg dyni
2 ziemniaki (niekoniecznie)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
bulionetki warzywne na 2 l wody
sól
pieprz
curry
200 ml śmietanki (niekoniecznie)


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko ją szklimy. Dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Dynię kroimy w kostkę, jeśli używamy ziemniaki, również je kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i chwilę wszystko dusimy.

Po kilku minutach zalewamy dynię wodą (ok 2 l, tak żeby wszystkie kawałki były przykryte), zagotowujemy i dodajemy bulionetki. Gotujemy wszystko do miękkości (ok 15 min). Miksujemy, najlepiej za pomocą blendera. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i curry, możemy dodać śmietankę.




Zupę krem z dyni możemy podawać z przeróżnymi dodatkami. Mogą to być:
uprażone pestki z dyni
grzanki
prażone płatki migdałów
kawałki sera pleśniowego...

Smacznego!





czwartek, 18 października 2012

Jesień puka do drzwi

Każda pora roku ma swoje zalety. Cieszę się, że mieszkamy w klimacie, który pozwala na wyraźne rozróżnienie lata, jesieni, zimy i wiosny. Mój organizm lubi te zmiany, co trzy miesiące odkrywając nowe smaki, zapachy, kolory. Teraz na naszym stole pojawia się dynia, na zmianę ze śliwkami, gruszkami, grzybami... A przed domem wrzosy, chryzantemy, no i oczywiście dynie. Na oknie kuchennym zrobiłam dekorację z ususzonych rozchodników i ozdobnych kabaczków.