czwartek, 2 sierpnia 2012
Tort Pawłowej
Nazwa tortu pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Pawłowej. Ponoć bardzo lubiła leciutkie bezy przykryte puszystą śmietanką z dodatkiem sezonowych owoców. Kiedy patrzę na to ciasto kojarzy mi się z baletową sukienką sterczącą wokół bioder baletnicy.
Składniki potrzebne do przygotowania deseru:
6 białek
1 łyżeczka soku z cytryny
2,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 ml kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
kubeczek malin i borówek
Ubić białka na sztywną pianę z cytryną, dodając po łyżce cukier puder. Pod koniec ubijania dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną. Rozłożyć białka na blasze wyłożonej papierem i piec około godziny w temperaturze 150 st. C
Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno. Wyłożyć na upieczoną bezę, przybrać owocami i rozkoszować się smakiem!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz