Mam słabość do wszelkiego rodzaju tart. I tych na słodko i tych na ostro, i tych na cieście francuskim i tych na cieście kruchym. Smak i wygląd tego rodzaju ciasta po prostu przemawia do mnie wielkimi literami. Ostatnio przygotowałam tartę na kruchym spodzie z malinami i borówkami zanurzonymi w lekkim kremie z serka mascarpone i budyniu.
Składniki potrzebne do przygotowania tarty:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli
opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
3 łyżki cukru
250 g serka mascarpone (polecam Piątnicę)
pudełko malin i borówek
Ciasto kruche
Mąkę, masło, cukier puder, żółtko, jogurt i szczyptę soli wrzucić do robota kuchennego i szybko zagnieść (jeśli nie mamy robota, wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść rękoma). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. godzinkę.
Foremkę do tart posmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto, nie zapominając o bokach. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C ok. 20 min.
Krem
Przygotować budyń wg przepisu dodając 3 łyżki cukru. Lekko go przestudzić i połączyć z serkiem mascarpone. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Krem nam się nie zważy, jeśli oba składniki będą miały zbliżoną temperaturę.
Wyłożyć krem na upieczone, ostudzone ciasto, udekorować malinami i borówkami i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz