czwartek, 15 marca 2012
Mufinki marchewkowe
Ostatnio upiekłyśmy z moją córeczką (po raz kolejny) mufinki marchewkowe. Przepis pochodzi z książki Joanny Krzyżanek, zatytułowanej "Cecylka Knedelek czyli Książka Kucharska dla dzieci".
Wprawdzie Cecylka wraz z Gąską pieką ciasto marchewkowe a nie mufinki, ale my przepis troszkę zmodyfikowałyśmy.
Mufinki marchewkowe (24 szt.)
4 średnie marchewki,
2 kubki mąki pszennej (choć czasem mieszamy ją z pełnoziarnistą),
1,5 kubka brązowego cukru (część cukru można zastąpić miodem),
łyżka sody,
kubek oleju,
5 jajek,
0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać także 0,5 łyżeczki imbiru),
garść posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, migdałów - do wyboru)
szczypta soli
Marchewkę trzemy na drobnej tarce, dodajemy do niej cukier, cynamon, sodę, orzechy, olej, żółtka i mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do marchewkowej masy i delikatnie mieszamy.
Wypełniamy mufinkowe foremki ciastem (możemy posypać je dodatkowo płatkami migdałowymi) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C (termoobieg) na ok. 40 min.
Upieczone babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz