czwartek, 2 sierpnia 2012

Tort Pawłowej


Nazwa tortu pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Pawłowej. Ponoć bardzo lubiła leciutkie bezy przykryte puszystą śmietanką z dodatkiem sezonowych owoców. Kiedy patrzę na to ciasto kojarzy mi się z baletową sukienką sterczącą wokół bioder baletnicy.

Składniki potrzebne do przygotowania deseru:

6 białek
1 łyżeczka soku z cytryny
2,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej


500 ml kremówki (30%)
2 łyżki cukru pudru
kubeczek malin i borówek


Ubić białka na sztywną pianę z cytryną, dodając po łyżce cukier puder. Pod koniec ubijania dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną. Rozłożyć białka na blasze wyłożonej papierem i piec około godziny w temperaturze 150 st. C

Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno. Wyłożyć na upieczoną bezę, przybrać owocami i rozkoszować się smakiem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz