piątek, 29 czerwca 2012

Łosoś z makaronem i szpinakiem


Niesamowite jest to proste danie. Nie dość, że jest super smaczne, przygotowuje się je bardzo szybko, jest zdrowe, to jeszcze dzieci zajadają się szpinakiem. Świetnie smakuje o każdej porze roku, a szczególnie teraz gdy świeże liście szpinaku kuszą na targowych straganach.

Do przygotowania łososia z makaronem i szpinakiem potrzebujemy (dla 4 osób):
- ok. 700 g łososia (filet)
- "worek" szpinaku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie makaronu - grube wstążki - tagliatelle lub pappardelle 
- sól, pieprz
- odrobina tartego sera

Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Szpinak dokładnie płuczemy, obrywamy ogonki i wrzucamy na patelnie do podduszonej cebuli z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy kilka minut. W międzyczasie przyprawionego solą łososia podsmażamy na patelni grillowej, a makaron gotujemy al dente. Na talerzu układamy makaron, na to szpinak, a na samym wierzchu łososia.Gotowe danie posypujemy utartym serem


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Aż pachnie przez ekran monitora!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłodniałam dlatego lepiej zmykam spać.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń