piątek, 27 lipca 2012

Tarta z morelami, malinami i borówkami


Smak moreli, malin i borówek komponuje się idealnie, nie wspominając o walorach wizualnych. Czy ta kolorystyka nie jest kwintesencją lata? Intensywna czerwień w połączeniu z pomarańczą na tle granatu :-)


Do przygotowania tary potrzebujemy:

Ciasto:
200 g mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko
100 g masła
szczypta soli


Krem:
2 żółtka
250 ml śmietanki 30%
60 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Owoce:
5 łyżek konfitury morelowej
kubeczek malin
kubeczek borówek
6 moreli

Mąkę, ekstrakt z wanilii, jako masło i sól wymieszać w robocie kuchennym (lub zagnieść ręcznie), zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę do tart, a na nim poukładać owoce.


Śmietankę ubić z cukrem, ekstraktem z wanilii i żółtkami. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i polać masą owoce.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec niecałą godzinę w temperaturze 170 st. C. Konfiturę morelową przetrzeć przez sitko i wymieszać z łyżką wody, zagotować i gorącą polewą posmarować ciasto. Dzięki temu powstanie błyszcząca glazura.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz