czwartek, 17 października 2013

Krokiety z mięsem mielonym




Każdy z nas ma różne wspomnienia z dzieciństwa i różne smaki im towarzyszące. Moje najczęściej kojarzą się z kuchnią babci. 

Jednym z nich są krokiety przygotowywane z ciasta naleśnikowego z nadzieniem z gotowanego w rosole mięsa, obtoczone w jajku i bułce tartej - aż ślinka cieknie.


     Składniki:

Naleśniki:
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • 100 ml wody
  • mąka 
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • olej z pestek winogron 

Farsz:

  • 400 g gotowanego mięsa (najlepiej z rosołu - mieszane drobiowo - wołowe)
  • jajko
  • cebula
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej z pestek winogron


Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (najlepiej w mikserze kielichowym (czyli tym do koktajli), dzięki temu po wymieszaniu składników bardzo łatwo będzie nam wylewać ciasto na patelnię). Najpierw miksujemy jajka z mlekiem i wodą, po czym dodajemy sól, cukier i tyle mąki, by otrzymać mieszaninę o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut. Po czym smażymy na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron (to bardzo zdrowy olej i na dodatek bezsmakowy i bezzapachowy).



Mięso dokładnie mielimy i przyprawiamy (nie bójmy się użyć sporej ilości przypraw, dzięki temu nasze krokiety nie będą mdłe). Cebulę podsmażamy na oleju z pestek winogron, po czym dodajemy do niej zmielone mięso i razem krótko przesmażamy. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko i wszystko mieszamy.

Farsz równomiernie rozkładamy na naleśnikach (niezbyt grubą warstwę), zostawiając wolne brzegi. Boki składamy do siebie, po czym całość ciasno rolujemy, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy. Świetnym dodatkiem do krokietów jest zielona sałata z sosem winegret.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz