Każdy z nas ma różne wspomnienia z dzieciństwa i różne smaki im towarzyszące. Moje najczęściej kojarzą się z kuchnią babci.
Jednym z nich są krokiety przygotowywane z ciasta naleśnikowego z nadzieniem z gotowanego w rosole mięsa, obtoczone w jajku i bułce tartej - aż ślinka cieknie.
Składniki:
Naleśniki:
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 100 ml wody
- mąka
- 2 łyżki cukru
- sól
- olej z pestek winogron
Farsz:
- 400 g gotowanego mięsa (najlepiej z rosołu - mieszane drobiowo - wołowe)
- jajko
- cebula
- majeranek
- sól, pieprz
- olej z pestek winogron
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (najlepiej w mikserze kielichowym (czyli
tym do koktajli), dzięki temu po wymieszaniu składników bardzo łatwo
będzie nam wylewać ciasto na patelnię). Najpierw miksujemy jajka z
mlekiem i wodą, po czym dodajemy sól, cukier i tyle mąki, by otrzymać
mieszaninę o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Przygotowane ciasto
odstawiamy na 30 minut. Po czym smażymy na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron (to bardzo zdrowy olej i na dodatek bezsmakowy i bezzapachowy).
Mięso dokładnie mielimy i przyprawiamy (nie bójmy się użyć sporej ilości przypraw, dzięki temu nasze krokiety nie będą mdłe). Cebulę podsmażamy na oleju z pestek winogron, po czym dodajemy do niej zmielone mięso i razem krótko przesmażamy. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko i wszystko mieszamy.
Farsz równomiernie rozkładamy na naleśnikach (niezbyt grubą warstwę), zostawiając wolne brzegi. Boki składamy do siebie, po czym całość ciasno rolujemy, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy. Świetnym dodatkiem do krokietów jest zielona sałata z sosem winegret.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz