Uwielbiam powolny niedzielny rozruch. Szuranie kapciami, zapach kawy i wspólne przygotowywanie śniadania. Celebracja posiłku, bez pośpiechu, za to ze szczególną dbałością o smak i estetykę podania. Wówczas nie może zabraknąć na naszym stole jajek w najróżniejszych postaciach. Zazwyczaj smażymy omleta lub jajecznicę, czasem wybieramy tosty francuskie. A tej niedzieli wybraliśmy pancakesy. A co Wy jadacie na niedzielne śniadania?
Do przygotowania amerykańskich naleśników potrzebujemy:
- kubek mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół kubka jogurtu naturalnego
- pół kubka wody
- 2 łyżki masła
Masło rozpuszczamy, jajka delikatnie ubijamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i wszystkie składniki mieszamy. Po czym dolewamy jogurt, wodę, lekko ubite jajka oraz rozpuszczone masło i ponownie dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na kilkanaście minut. Pancakesy smażymy na suchej patelni.
Najlepiej podawać je z malinami, borówkami, syropem klonowym. My tym razem wybraliśmy wersję z bitą śmietaną, borówkami i granatem, lekko skropione syropem klonowym. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz