środa, 2 lipca 2014

Risotto z młodym groszkiem


Nie wiem, czy więcej przyjemności daje mi jedzenie młodego, zielonego groszku, czy powolne łuskanie go. Siadam wtedy (najlepiej, jak jest pogoda, to na tarasie w słońcu) i ziarenko do ziarenka wybieram z łupinek. Nigdzie się nie spieszę, słucham jak pierwsze kuleczki stukają w dno garnka...

Składniki potrzebne do przygotowania risotta z młodym groszkiem:
- szklanka ryżu Arborio,
- młoda cebula pokrojona w kosteczkę,
- 20 dkg polędwicy sopockiej pokrojonej w kosteczkę,
- 0,5 l bulionu z kurczaka,
- 0,5 szkl. białego wina
- 1 kg młodego groszku (wraz z łupinami)
- ser pecorino
- sól, pieprz, cukier
- olej z pestek winogron 
- łyżka klarowanego masła

Groszek łuskamy i gotujemy z dodatkiem soli i cukru w niewielkiej ilości wody. Gdy już będzie miękki odstawiamy na bok.


W garnku o grubym dnie, na oleju szklimy cebulkę, dodajemy polędwicę i suchy ryż (ryżu do risotta nie płuczemy!) i smażymy, tak długo, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (ok 2-3 min.) podlewamy winem i zagotowujemy. Mieszając dolewamy po trochu bulion, a kiedy ryż wszystko wpije dodajemy następną porcję. Pod koniec dosypujemy do garnka z ryżem groszek, sól, pieprz i dodajemy łyżkę masła.


Risotto podajemy w miseczkach, na wierzch ścierając ser pecorino.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz