Słodkawo - kwaskawy smak gruszki, nutka cynamonu i goździków otoczona aksamitnym kremem waniliowym - czy można wyobrazić sobie lepszy jesienny deser? Od razu zamiast listopadowej szarości widzę kolorowe liście spadające z drzew. Otulam się ciepłym swetrem, zapadam w fotelu przed kominkiem, leniwie delektuje przysmakiem...
Gruszki w kremie waniliowym
- 4 gruszki
- 8 łyżek cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
- kardamon
- cynamon
- goździki
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
Gruszki obieramy i kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. W między czasie zagotowujemy wodę z 4 łyżkami cukru, cynamonem, kardamonem, goździkami (uwaga mają bardzo intensywny aromat, proponuję użyć jeden). Wrzucamy gruszki do syropu i gotujemy na małym ogniu ok 10 min., pilnując by za bardzo się nie rozgotowały. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostudzenia.
2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz esencję waniliową i zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewamy do gotującego się i ponownie doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru i łączymy z gorącym mlekiem. Powstały krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Gruszki układamy w pucharkach, zalewamy gorącym kremem i studzimy.
Smacznego!
Deser wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń