Niby zwykła babka, a jednak niezwykła. Wiśnia otoczona przenikającymi się warstwami: białą, czekoladową i makową. Ów babeczka może urozmaicić niejedną popołudniową kawkę. A smakuje równie wspaniale, jak wygląda.
Trójkolorowa babka
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki maku
- 1 łyżka kakao
- konfitura wiśniowa
- cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku na zmianę z mąką. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na trzy części:
- do jednej dodajemy mak
- do drugiej dodajemy kakao
- a trzecią zostawiamy białą
W odpowiedniej kolejności wlewamy ciasto do podłużnej foremki. Na sam spód ciasto z makiem, potem ciasto z kakao, a na końcu białe ciasto. Na wierzch wykładamy konfiturę wiśniową.
Babkę pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 175 st. C (termoobieg).
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, bądź dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!
mniam
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń