niedziela, 28 października 2012

Jabłecznik z bezą

 Jabłecznik z bezą czyli "fuki" to ciasto, które od razu przypomina mi smak dzieciństwa i niejedno niedzielne popołudnie, kiedy to moja babcia stawiała przed nami to pyszne połączenie lekko kwaskowych jabłek z wanilią, czekoladą i chrupiącą bezą. Przygotowanie "fuki" jest troszkę pracochłonne, ale efekt przechodzi oczekiwania. 

Składnki:
2,5 szkl. mąki
25 dkg cukru pudru
4 jajka
1 płaska łyżka kakao
  1 proszek do pieczenia
25 dkg masła
cukier waniliowy
1 kg jabłek 


Do mąki dodać 5 dkg cukru pudru, 4 żółtka, masło i proszek do pieczenia i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, do jednego dodać kakao i ponownie zagnieść. Odłożyć ciasto na 15 min. do zamrażalki.


Obrać jabłka i pokroić na ósemki. Ubić pianę z 4 białek z dodatkiem reszty cukru pudru (20 dkg).


Na okrągłej, dużej, nasmarowanej masłem, blasze układać kolejno warstwy. Na sam dół, starte na tarce o grubych oczkach białe ciasto. Następnie ułożyć jabłka i obsypać je cukrem waniliowym. Na jabłka utrzeć ciasto z kakao, a na nie wyłożyć ubite białka. Na wierzchu utrzeć białe ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C, (termoobieg) przez ok. 1 godzinę.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz