poniedziałek, 22 października 2012

Zupa z dyni


W ostatnich latach dynia coraz intensywniej wkracza na nasze stoły. I to nie tylko dlatego, że to tanie warzywo, z którego możemy wyczarować wiele smakołyków. Dynie ma cudny kolor, którego potrzebujemy szczególnie o tej porze roku, a w dodatku jest to świetne źródło witamin z grupy B oraz beta-kartotenu. Odkwasza nasz organizm ponieważ jest zasodotwórcza. Szczególnie polecana małym dzieciom, ale również osobom dbającym o linie, bowiem sprzyja odchudzaniu. 

Zupa z dyni (krem)

2 kg dyni
2 ziemniaki (niekoniecznie)
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
bulionetki warzywne na 2 l wody
sól
pieprz
curry
200 ml śmietanki (niekoniecznie)


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko ją szklimy. Dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Dynię kroimy w kostkę, jeśli używamy ziemniaki, również je kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i chwilę wszystko dusimy.

Po kilku minutach zalewamy dynię wodą (ok 2 l, tak żeby wszystkie kawałki były przykryte), zagotowujemy i dodajemy bulionetki. Gotujemy wszystko do miękkości (ok 15 min). Miksujemy, najlepiej za pomocą blendera. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i curry, możemy dodać śmietankę.




Zupę krem z dyni możemy podawać z przeróżnymi dodatkami. Mogą to być:
uprażone pestki z dyni
grzanki
prażone płatki migdałów
kawałki sera pleśniowego...

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz