sobota, 1 grudnia 2012

Zupa cebulowa


Zupa cebulowa świetnie sprawdza się i jako danie codzienne, jak również jako rozgrzewająca przekąska podczas imprezy. Bardzo łatwo się ją przygotowuje a wygląda efektownie. A jak smakuje? Nawet dzieci zajadają się nią.


Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 2 bulionetki (mieszam: 1 drobiową, 1 wołową) 
  • kawiorek lub bagietka
  • żółty ser (taki, który się dobrze roztapia)
  • sól, pieprz
Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozpuściliśmy masło. Chwilkę smażymy, aż się zeszkli (nie rumienimy jej).

Dolewamy ok. 1 litra zimnej wody, zagotowujemy i wrzucamy bulionetki. Całość gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a bagietkę kroimy. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych, na wierzchu układamy kawałki bagietki i zasypujemy startym serem. Miseczki wkładamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut w temperaturze 200 st. C. Podajemy gorące (uwaga na dzieci, bo miseczki również parzą).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz