środa, 11 lipca 2012

Bruschetta z wędzonym łososiem


Gdy na dworze temperatura sięga 30 st. C chyba każdemu odechciewa się "mieszania w garach". Jeść jednak trzeba i rodzina domaga się a to obiadu, a to kolacji... Lubię wówczas wybierać przepisy lekkie i proste w przygotowaniu.

Ostatnio znad morza przyjechały do nas wędzone na gorąco łososie. Dodałam do nich pełnoziarniste pieczywo, pomidory, koperek, odrobinę czosnku oraz oliwę i powstały pyszne bruschetty. Włosi wiedzą co dobre. W końcu to oni wymyślili te proste grzanki natarte czosnkiem z dodatkiem oliwy.



Do bruschetty z wędzonym łososiem potrzebujemy:

- kilka kromek pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego)
- kawałek wędzonego na gorąco łososia
- pomidory
- koperek
- czosnek
- oliwę
- sól



Pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem wstawiamy do piekarnika na kilka minut (temp. 175 st. C), by zrobiły się grzanki. W między czasie sparzamy pomidora i kroimy w kosteczkę, obieramy łososia i dzielimy na cząsteczki, kroimy koperek. Wszystko razem delikatnie mieszamy (należy uważać, by nie zrobiła się papka), solimy, skrapiamy oliwą i nakładamy na gorące grzanki. Od razu podajemy na stół. Smacznego!

2 komentarze: