czwartek, 19 lipca 2012

Zupa pomidorowa z soczewicą


Wyczytałam, że soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawiera dużo białka, kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo. Dodatkowo ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Więcej zachęty nie potrzebowałam do wypróbowania tej rośliny w kuchni. Dodałam ją do zupy pomidorowej (przepis pochodzi z książki "Gotowe w 30 minut").

Składniki potrzebne do przygotowania zupy:

- 600 ml bulionu
- oliwa
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
- 115 g pomarańczowej soczewicy
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g miękkiego twarożu
- sól, pieprz

Posiekane szalotki podsmażamy na oliwie z dodatkiem wyciśniętego czosnku, dodajemy pomidory oraz bulion i całość zagotowujemy. Soczewicę płuczemy i wrzucamy do bulionu z pomidorami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 min. Dodajemy 1 łyżeczkę posiekanej bazylii (świeżej) i gotujemy jeszcze ok 5 min. W między czasie ucieramy twarożek z 1 łyżeczką posiekanej bazylii.

Zupę miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kilkoma łyżkami twarożku, udekorowaną listkami bazylii.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Piękny kolor ma. Jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy.
    Pozdrawiam!
    Iza

    OdpowiedzUsuń