piątek, 16 listopada 2012

Trójkolorowa babka


Niby zwykła babka, a jednak niezwykła. Wiśnia otoczona przenikającymi się warstwami: białą, czekoladową i makową. Ów babeczka może urozmaicić niejedną popołudniową kawkę. A smakuje równie wspaniale, jak wygląda.


Trójkolorowa babka

  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżka kakao
  • konfitura wiśniowa 
  • cukier puder do posypania 

Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku na zmianę z mąką. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia. 

Ciasto dzielimy na trzy części:


  • do jednej dodajemy mak
  • do drugiej dodajemy kakao
  • a trzecią zostawiamy białą 


W odpowiedniej kolejności wlewamy ciasto do podłużnej foremki. Na sam spód ciasto z makiem, potem ciasto z kakao, a na końcu białe ciasto. Na wierzch wykładamy konfiturę wiśniową.


Babkę pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 175 st. C (termoobieg).

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, bądź dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego!

2 komentarze: