środa, 7 listopada 2012

Zupa porowo - kukurydziana


Nic tak dobrze nie działa na jesienne chłody jak rozgrzewająca zupa. Ta pikantna porowo - kukurydziana z dodatkiem papryczek chili i pomidorów z pewnością nie tylko nas ociepli ale doda nam energii i chęci stawienia czoła wiatrom i wszechogarniającej ponurości.



Zupa porowo - kukurydziana

Składniki
- por
- puszka kukurydzy
- 1l rosołu (może być z bulionetki)
- 2 papryczki chili
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 125 ml. śmietany
- łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)
- cukier, sól, pieprz


Zeszklić pokrojone krążki pora na maśle, oprószyć go mąką, wymieszać i zalać bulionem. Dodać kukurydzę (osączoną) i gotować 10 minut. W między czasie sparzyć pomidory i pokroić. W drobną kosteczkę pokroić papryczkę chili, oczyszczając ją wcześniej z pestek (przed krojeniem papryczek smaruję ręce oliwą, dzięki czemu łatwiej mi je potem umyć). Pomidory i chili dodać do zupy i całość gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę, cukier, sól, pieprz i bazylię.

Smacznego!

1 komentarz: