środa, 18 kwietnia 2012

Granola

Jeśli nasze dzieci i my sami lubimy jadać płatki na śniadanie to polecam granolę. Już nazwa brzmi kusząco, a pochodzi oczywiście z języka włoskiego - grano - zboże, pszenica. Ta mieszanina płatków zbożowych, orzechów, pestek... jest zdrowa, bardzo pożywna i pyszna. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a można jej zrobić więcej i przechowywać, np. w szklanym pojemniku. Przepis, który podaję pochodzi z książki Anny Kłosińskiej, "Dobra dieta dla małych i dużych dzieci".

GRANOLA

Składniki:
4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki posiekanych orzechów (ja dałam migdały, orzechy laskowe i włoskie)
garść nasion słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
1/4 szklanki oliwy
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli


Oliwę, miód i sól dobrze mieszamy, np. za pomocą blendera. Płatki, wiórki, orzechy i nasiona mieszamy w misce. Wszystko razem łączymy (część nam się mocniej sklei, część pozostanie sypka). Wykładamy mieszaninę na blachę, wyłożoną papierem i pieczemy w 140 st. C około godziny.













Tak przygotowaną granolę możemy podawać z mlekiem, jogurtem... Moje dzieci dosładzają ją sobie suszonymi daktylami.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. a tę herbatkę mozna zamienic na pachnacą kawke?

    OdpowiedzUsuń