GRANOLA
Składniki:
4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki posiekanych orzechów (ja dałam migdały, orzechy laskowe i włoskie)
garść nasion słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
1/4 szklanki oliwy
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
Oliwę, miód i sól dobrze mieszamy, np. za pomocą blendera. Płatki, wiórki, orzechy i nasiona mieszamy w misce. Wszystko razem łączymy (część nam się mocniej sklei, część pozostanie sypka). Wykładamy mieszaninę na blachę, wyłożoną papierem i pieczemy w 140 st. C około godziny.
Tak przygotowaną granolę możemy podawać z mlekiem, jogurtem... Moje dzieci dosładzają ją sobie suszonymi daktylami.
Smacznego!!!
a tę herbatkę mozna zamienic na pachnacą kawke?
OdpowiedzUsuń