poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Makaron z łososiem w kremowym sosie


Nie ma to jak obiad, do przygotowania którego nie potrzebujemy targać siat z zakupami. A na dodatek ugotowanie tego posiłku zajmie nam najwyżej 15 minut. Wprawdzie przy gotowaniu nie jest najważniejszy czas, który mu poświęcamy, ale są dni, gdy po prostu nie mamy ochoty stać "przy garach".


Aby przygotować makaron z łososiem w kremowym sosie potrzebne nam będą:

wędzony łosoś (100g)
opakowanie serka mascarpone (250g)
makaron (gniazdka)
oliwa
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
cytryna
koperek

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelnie wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz wędzonego łososia. Nie musimy go wcześniej kroić, wystarczy "poszarpać" go na patelni, najlepiej za pomocą drewnianych łopatek. Po kilku minutach dodajemy do łososia serek mascarpone i zagotowujemy potrawę cały czas mieszając, aż serek całkowicie się rozpuści. Całość przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek i łączymy z ugotowanym makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz