czwartek, 21 lutego 2013

Tarta z jabłkami i kremem budyniowym

Na połączenie jabłka z kremem budyniowym z dodatkiem uprażonych płatków migdałowych niewiele osób trzeba namawiać. 

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 200 g mąki,
- 3 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- odrobina masła do wysmarowania formy.

Składniki potrzebne do przygotowania masy:
- 1 kg jabłek,
- 250 ml mleka,
- 750 ml słodkiej śmietanki (12%),
- 4 łyżki cukru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez dodatku cukru),
- płatki migdałów

Najpierw przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem i szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. 


Jabłka obieramy w całości, przekrawamy na pół (nie tradycyjnie tylko, jak na zdjęciu), wydrążamy gniazda nasienne, zostawiając całe połówki. Smarujemy formę do tary masłem, wylepiamy nią ciasto. Połówki jabłek układamy na cieście.


Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, zostawiając pół kubka, w którym rozpuścimy budyń. Mieszankę podgrzewamy wraz z cukrem, a kiedy zacznie wrzeć dolewamy rozpuszczony budyń i ponownie zagotowujemy. Kremem budyniowym zalewamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Tartę pieczemy 1 godzinę, w temperaturze 175 st. C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz