czwartek, 25 lipca 2013

Chłodnik litewski


 Wieki temu, moi dziadkowie zabrali mnie na wycieczkę za wschodnią granicę. Z całej podróży najbardziej zapamiętałam kąpiel w Świtezi i smak chłodnika litewskiego. Może dlatego mam taki sentyment do tej zupy i gdy tylko na rynku pojawia się botwinka od razu zabieram się za jej przyrządzanie. 

Chłodnik najlepiej przygotować dzień przed jedzeniem, by dobrze się schłodził i "przeszedł" smakami. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • pęczek botwinki
  • litr bulionu z kury
  • 3 - 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek zielony
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • cytryna
  • 2 małe opakowania jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, cukier

Botwinkę dokładnie myjemy, siekamy liście, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut, chłodzimy.

Pozostałe warzywa (rzodkiewki, ogórka, pomidory, zieleninę) oraz jajka drobno kroimy i dodajemy do ostudzonej botwinki. Zupę łączymy z jogurtem greckim i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i cytryną. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz