środa, 17 lipca 2013

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Nasi harcerze już chyba idealnie zaaklimatyzowali się w lesie. Pasuje im obozowe życie, choć nie przepadają za polowym jedzeniem. Hitem jest mielonka turystyczna przez wszystkich nazywana "świntuszonką". Za kilka dni jedziemy ich odwiedzić, zatem jak przystało na kochającą mamuśkę, muszę przygotować jakieś przysmaki. Dzieciom, i nie tylko, zawsze smakują drożdżowe rogaliki z powidłami. Świetnie się sprawdzają na piknikach czy wyprawach ponieważ można je jeść bez dodatku talerzyków czy widelczyków. 

Do przygotowania rogalików potrzebujemy:


  • 1 kg mąki,
  • 1,5 kostki masła,
  • 5 dkg drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleka (ok 3/4 kubka),
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 jaja,
  • powidła śliwkowe (ok. 1,5 słoika)

Do mąki dodajemy jaja i miękkie masło, cukier i drożdże (wcześniej rozpuszczone w ciepłym mleku). Wszystkie składniki dobrze zagniatamy. 

 
Dzielimy ciasto na 4 części, każdą rozwałkowujemy. Wycinamy 12 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy. 

Rogaliki pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 175 st. C. Gdy ostygną można je posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz