piątek, 1 czerwca 2012

Brownie z lodami


Dziś Dzień Dziecka, a nic nie kojarzy się tak dobrze ze smakiem dzieciństwa jak czekolada i lody. Połączenie tych dwóch smaków to już czysta poezja! Dla moich Aniołków przygotowałam brownie z przepisu Nigelli Lawson. To ciasto wybitnie czekoladowe, ciężkie, kleiste, mokre i po prostu pyszne.

Składniki:
225 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
225 g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g cukru
3 jajka
150 g migdałów
100 g orzechów włoskich



W garnku rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem dodajemy cukier oraz wanilię i odstawiamy mieszaninę do ostygnięcia. W międzyczasie mielimy migdały, kroimy orzechy, rozbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem.





Wszystkie składniki łączymy i wylewamy ciasto do kwadratowej blachy o bokach 24 cm, wyłożonej folią aluminiową. Ciasto pieczemy około 30 min, w temperaturze 175 st. C. Wyciągamy z pieca chociaż z wierzchu nadal będzie delikatnie wilgotne. Studzimy.

Polecam ostudzone ciasto podawać z lodami waniliowymi i gorącą polewą czekoladową. Polewę możemy przygotować w bardzo prosty sposób, wystarczy, że rozpuścimy w garnku:
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
3,5 łyżki wody,
gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy połowę kostki masła i podgrzewamy, aż masło się rozpuści.

Po zjedzeniu deseru trzeba wybrać się na wieczorny spacer :-), by spalić choć część kalorii, ale Dzień Dziecka jest tylko raz w roku.

1 komentarz: