wtorek, 5 czerwca 2012

Szparagi w cieście francuskim





Wprawdzie pogoda za oknem nie zachęca do przygotowywania wiosennych smakołyków postanowiłam nie patrząc na chmury i deszcz przygotować lekką przekąskę. Wykorzystałam do niej szparagi, które zawinięte w plasterek szynki i ciasto francuskie zamieniają się w elegancką przystawkę a podane z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych mogą spokojnie zastąpić wieczorny posiłek.


Składniki:
2 pęczki szparagów
opakowanie ciasta francuskiego
15 cienkich plasterków chudej szynki
jajko
sól, cukier

Szparagi dokładnie obrać i opłukać, zalać wrzątkiem, posolić, dodać odrobinę cukru i gotować 5 minut. W międzyczasie ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 2 centymetrów.


Po dwa szparagi owijać plasterkiem szynki i paskiem ciasta francuskiego, które następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 st. C ok. 20 minut.

Taka przekąska może nie poprawi pogody za oknem, ale z pewnością poprawi pogodę ducha. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Oj smakowicie wyglada ta przekaska! Aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń