środa, 23 maja 2012

Herbatka miętowa



Uwielbiam w upalny dzień usiąść w ogrodzie w cieniu drzew i rozkoszować się orzeźwiającym smakiem miętowej herbatki. Chyba niczym tak dobrze nie ugasimy pragnienia, jak tym ziołowym naparem. Mięta świetnie współgra z cytryną, a herbatę możemy dosłodzić miodem lub brązowym cukrem.


Na naszej przydomowej grządce ziołowej rozrasta się mięta w trybie ekspresowym, także główny składnik herbaty zawsze mamy pod ręką. Tajemnica przygotowania tego naparu tkwi we wcześniejszym sparzeniu liści, w innym razie nasz napój będzie miał oleisty posmak. Później wystarczy zalać miętę wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem kilka minut.


Herbata jest pyszna na ciepło, ale podczas upału najlepiej smakuje zmrożona. A jeśli tylko mamy możliwość wypić ją w otoczeniu kwitnących kwiatów...








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz