wtorek, 29 maja 2012

Krem ze szparagów


Szparagi! Tak to już jest, że w sezonie szparagowym to właśnie warzywo króluje w mojej kuchni. Czy to przez smak, zapach czy może przez to, że tak krótko możemy się szparagami nacieszyć? Nie wiem. Wiem tylko, że te kremowobiałe pęczki kuszą mnie za każdym razem. Dziś w wersji zmiksowanej, czyli jako zupa - krem ze szparagów.

Składniki:
- 2 pęczki szparagów (mogą być te najcieńsze - najtańsze)
- 1,5 l bulionu
- koperek
- 1 szklanka śmietanki 12%
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pół cytryny
- sól, pieprz, cukier

Szparagi dokładnie obieramy i kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki. W garnku roztapiamy masło i krótko dusimy szparagi. Zalewamy je bulionem, dodajemy odrobinę cukru i gotujemy około 15 - 20 minut, aż będą miękkie. Miksujemy za pomocą blendera i ponownie zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, w której wcześniej rozpuszczamy łyżkę mąki. Całość jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem.



Świetnym dodatkiem do kremu będą grzanki, które bardzo łatwo możemy przygotować. Kroimy kilka kromek chleba w kosteczkę i na suchej patelni opiekamy je.


Smacznego!
A już niedługo tarta ze szparagami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz