sobota, 12 maja 2012

Naleśniki z truskawkami


Naleśniki można jeść o każdej porze dnia (i nocy). W tym prostym daniu kryje się jakaś tajemnica, wspomnienie dzieciństwa, francuskiego podwieczorku. Doskonale smakują na słodko, jak również na ostro. Czasem wystarczy posypać je cukrem, czasem nadzienie może być bardzo wyszukane. Dziś proponuję te z truskawkami.






Ciasto - składniki (dla 4 osób)

* 3 jajka
* ok. 400 ml mleka
* mąka
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli

Dodatki:
* 500 g serka waniliowego
* paczka mrożonych truskawek
* miód
* granola
* listki mięty

Polecam wyrabianie ciasta naleśnikowego w mikserze kielichowym (czyli tym do koktajli). Dzięki temu po wymieszaniu składników bardzo łatwo będzie nam wylewać ciasto na patelnię. Najpierw miksujemy jaja z mlekiem, po czym dodajemy szczyptę soli, cukier i tyle mąki, by otrzymać mieszaninę o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy. Sezon truskawkowy już prawie się zaczyna, jednak na rynku jeszcze nie ma naszych owoców. Dlatego do mojego dania użyłam truskawek mrożonych. Lekko rozmrożone truskawki miksujemy za pomocą blendera dodając miód (ilość miodu zależy od naszych upodobań, im więcej tym słodziej).

Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gorące naleśniki smarujemy serkiem waniliowym i zwijamy w rulonik. Na wierzch nakładamy mus truskawkowy i posypujemy granolą (przepis na granolę znajdziecie tutaj). Potrawę dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. To nieuczciwe pokazywac naleśniki komuś, kto je uwielbia! Ślina mi serce zalewa!

    OdpowiedzUsuń